Skip to main content

Veelgestelde vragen

FAQ - Stalking

Zit je met vragen in verband met stalking? Wil je de hulp inschakelen van een privé detective, maar weet je niet goed hoe of wat? Op deze pagina vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over stalking.

Geen antwoord gevonden op je vraag? Contacteer ons gerust!

Wat is stalking?

Stalking verwijst naar het ongewenst achtervolgen, lastigvallen, bespieden of intimideren van iemand. Het kan zich voordoen in verschillende vormen, zoals fysiek, online of via telefonisch contact.

Is stalking strafbaar?

Ja, stalking is strafbaar in België. In België wordt stalking beschouwd als een misdrijf en kan het worden vervolgd volgens de Belgische strafwetgeving. Het doel is om slachtoffers te beschermen en daders verantwoordelijk te houden voor hun daden.

Hoe kom je van een stalker af?

Als je te maken hebt met stalking, is het belangrijk om jezelf te beschermen en hulp te zoeken. Hier zijn een paar stappen die je kan ondernemen:

1. Neem de dreiging serieus: Documenteer alle incidenten en bewaar alle bewijsmateriaal van stalking, zoals berichten, e-mails of foto's.
2. Stel grenzen: Maak duidelijk aan de stalker dat het contact ongewenst is en verbreek alle vormen van communicatie. Blokkeer de persoon op sociale media en wijzig je telefoonnummer indien nodig.
3. Zoek steun: Praat met vrienden, familieleden of professionals zoals een advocaat, therapeut of de politie. Zij kunnen je advies geven en je doorverwijzen naar de juiste instanties.
4. Meld het bij de politie: Doe aangifte van stalking bij de politie. Geef zo veel mogelijk details en bewijsmateriaal om hen te helpen bij het onderzoek.
5. Bescherm jezelf online: Beveilig je online accounts en pas je privacy instellingen aan. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op het internet.
6. Overweeg een straatverbod: Als de stalking aanhoudt en je je niet veilig voelt, kan je overwegen om een straatverbod (ook wel contactverbod genoemd) aan te vragen via de rechter. Dit kan de stalker verbieden om contact met je op te nemen of in de buurt te komen.

Onthoud dat het omgaan met stalking een ernstige zaak is en dat professionele hulp en ondersteuning cruciaal kunnen zijn.